Hoe herken ik diabetes?Wat is een keto-acidose?Wat moet ik doen als ik denk dat mijn kind diabetes heeft?Wat is een hypo en een hyper?


Hoe herken ik diabetes?
Het is belangrijk om de symptomen van diabetes te herkennen om zo snel mogelijk de diagnose te kunnen stellen en de behandeling te kunnen starten. Dit is wat kinderen kunnen merken wanneer ze diabetes type 1 hebben:

  • Veel dorst en veel plassen
  • Afvallen zonder dat daar een reden voor is
  • Zich ziek en beroerd voelen
  • Veel honger hebben, of juist helemaal niet
  • Wazig zien
  • Misselijk zijn of overgeven
  • Weer in bed plassen
  • Schimmelinfecties

Wat is een keto-acidose?
Als de bloedsuikerspiegel voor een langere tijd veel te hoog is (bijvoorbeeld omdat je niet weet dat je diabetes hebt), kan dit leiden tot een keto-acidose. Dit betekent dat het lichaam verzuurt door uitdroging (veel plassen omdat er suiker in de urine zit hetgeen zorgt dat je blijft plassen ondanks dat je uitgedroogd bent) en door het verbranden van vetten in plaats van glucose. Normaal levert glucose energie aan je cellen. Echter, als er geen insuline meer is, komt glucose niet in de cellen. Het lichaam gaat dan over op een alternatieve verbranding: de verbranding van vetten. Hierbij komen zuren (ketonen) vrij die verzuring geven en misselijkheid en buikpijn.


Wat moet ik doen als ik denk dat mijn kind diabetes heeft?
Het belangrijkste is dat je zo snel mogelijk een arts raadpleegt zodat de juiste diagnose kan worden gesteld en de behandeling direct kan worden gestart. Zodra aan diabetes gedacht wordt, moet het kind direct op een glucose geprikt worden. Wacht daarmee niet tot de volgende morgen! Kinderen kunnen namelijk snel ontregelen en heel ziek worden (tot en met coma toe).


Wat is een hypo en hyper?
Een hypo is een te lage bloedsuikerspiegel en een hyper is een te hoge bloedsuikerspiegel. Lees meer op de websitepagina Hypo's en Hypers van het Diabetes Fonds. 
Ook Stichting Diabetes and Nutrition (DNO) gaf hierover de informatiebladen Hypo en diabetes bij insulinepomp en Hypo en diabetes bij insulinepen uit. 
Let op: voor hypo's en hypers worden verschillende grenzen aangehouden, zowel nationaal als internationaal. Volg altijd de waardes en instructies van het centrum waar je onder behandeling bent.