AlgemeenKoolhydraten VettenVitamine D en B12Traktaties ReceptenApps 

 

 

Voor iedereen geldt dat een gezond voedingspatroon belangrijk is voor ons algehele gezondheid. Een groot misverstand is dat kinderen met diabetes type 1 bepaalde dingen niet meer zouden mogen eten, zoals snoep. Onzin! Wel is het zo dat je bloedsuiker veel meer schommelt/piekt door bepaalde voedingsmiddelen; dit effect kan bij iedereen anders zijn. Het is daarom belangrijk om goed te letten op je voedingspatroon en een goede balans van koolhydraten, vetten en eiwitten. Een diëtist kan je daarbij helpen. Op deze pagina vind je meer informatie over een gezond voedingspatroon en welke voedingskennis belangrijk is als je insuline spuit of bolust.


Algemeen

Via de onderstaande links is algemene informatie te vinden over (gezonde) voeding:
Op de website van het Voedingscentrum vind je o.a. informatie over de Schijf van Vijf.
De NDF Voedingsrichtlijn 2015, compleet en samengevat.
De pagina Over eten van het Diabetes Fonds.


Koolhydraten
De informatiebladen KoolhydratenGlykemische index en Hoe lees ik een etiket? van DNO. 
De Voedingsscentrum-ecyclopedie over Koolhydraten en Glykemische index.
Verschil tussen snelle en langzame koolhydraten van het Diabetes Fonds.
DNO informatieblad Zoetstof.


Vetten
De NDF Voedingsrichtlijn 2015, compleet en samengevat.
DNO informatieblad Vette maaltijden.
DNO informatieblad Vet voor je hart


Vitamine D en B12
Vitamine D is een belangrijke vitamine voor de botten, tanden, afweer en spieren. Er zijn aanwijzingen dat vitamine D ook iets doet op de insulineresistentie (de gevoeligheid voor insuline). Kinderen met diabetes worden vaak jaarlijks gecontroleerd op hun vitamine D-spiegel. Als deze te laag is is het verstandig extra vitamine D te nemen in overleg met het diabetesteam. 
Gebruik deze link om te zien of jij extra vitamine D nodig hebt. 

Vitamine B12
Vitamine B12 is een belangrijke vitamine voor de zenuwen. Metformine gebruik kan een reden zijn voor een vitamine B12 tekort. Dit medicijn dat bij type 2 diabetes wordt gebruikt, wordt ook wel eens voorgeschreven aan kinderen met type 1 diabetes. Met name als er veel insulinebehoefte is of kinderen aan de zware kant zijn, is het van belang om de vitamine B12-spiegel te bepalen voordat met metformine gestart wordt. De spiegels dienen daarnaast jaarlijks gecontroleerd te worden.
Een andere, zeldzame oorzaak van een te laag vitamine B12 is pernicieuze anaemie, dit is een autoimmune afwijking waarbij er antistoffen worden gemaakt tegen intrinsic factor - een stof die nodig is voor vitamine B12 opname. Pernicieuze anaemie komt 2x zo vaak voor bij kinderen met diabetes, echter omdat het een zeldzame aandoening is wordt deze vaak over het hoofd gezien. 


Traktaties

De pagina Kindertraktaties van het Diabetes Fonds.
De Traktatielijst van diabetesopschool.nl.
Traktaties op school van pompnet.
Het informatieblad Traktatie bij insulinepen van DNO.


Recepten
Informatie over gezond eten is o.a. te vinden op de pagina Mijn kind en ik van het Voedingscentrum en het deel Over eten op de website van het Diabetes Fonds.


Apps
Hieronder is een selectie te vinden van apps voor Android en iOS voor het berekenen van koolhydraten en bijhouden van een diabetesdagboek.

Koolhydraten (be)rekenen:

My Life
Voor: iOS en Android
Maker: Ypsomed
Kosten: gratis
Met deze app kun je bloedglucose en koolhydraten invoeren. Je kunt koolhydratenratio’s en correctiefactoren invoeren om zo berekeningen maken. Je kan een PDF rapport delen via o.a. whatsApp en mailen.

Mijn Eetmeter
Voor: iOS en Android
Maker: Voedingscentrum
Kosten: Gratis
Met deze app kun je koolhydraten in een voedingsmiddelenbestand opzoeken. Let op: In ‘mijn dagboek’ wordt bij voedingsmiddelen de energie/kcal aangegeven. Door op het woord ‘energie’ te klikken, kun je het veranderen in koolhydraten die dan worden weergegeven.

Koolhydraatkenner
Voor: iOS en Android
Maker: artsen en diëtisten van Diabeter, Medisch Centrum Leeuwarden en DNO
Kosten: € 1,99 voor Iphone € 1,21 euro voor Android
Met deze app kun je koolhydraten in een voedingsmiddelenbestand opzoeken.

Help Diabetes
Voor: iOS en Android
Maker: Hippo and friends
Kosten: gratis voor Android, € 0,99 voor Iphone
Met deze app kun je koolhydraten in een voedingsmiddelenbestand opzoeken. Let wel op de portiegrootte: een kleine snee brood weegt volgens deze app 25 gram, in de eettabel wordt 35 gram aangehouden. Ook is de koolhydraat-insulineratio te berekenen en is er de mogelijkheid tot het invoeren van type insuline, bloedglucosewaarde en beweging. Een logboekje slaat de gegevens op en geeft advies over de insulinedosis.

Fatsecret
Voor: iOS en Android
Maker: Secret Indstries Pty Ltd.
Kosten: gratis
Dit is een programma voor de voedingswaarde van producten (waaronder ook koolhydraten), opslaan van het beweegpatroon en doelstellingen.

Plate mate
Voor: iOS en Android
Maker: Sweet bee
Kosten: gratis
De Plate mate laat zien wat er op het bord ligt. Door voedingsmiddelen naar een bord te verslepen wordt zichtbaar hoeveel koolhydraten een maaltijd bevat.


Diabetesdagboek

MySugr
Voor: iOS en Android
Maker: Team waarin ook mensen met diabetes zitten, medische advies raad.
Kosten: gratis
Met deze app kun je bloedglucose, koolhydraten, activiteitenpatroon en ook emoties invoeren om goed overzicht te krijgen van de diabetes. Ook kun je spelletjes doen om doelen te behalen.

MySugr Junior
Dezelfde app als my Sugr, maar voor kinderen.
Easy Diabetes
Voor: iOS
Je vult bloedglucose, de hoeveelheid koolhydraten en de streefwaarden voor bloedglucose in. Deze app maakt vervolgens een overzicht (per dag, week, maand en drie maanden).

OnTrack
Voor: Android
Maker: Medivo
Online bloedglucoseboekje waarin je de glucose, medicatie en koolhydraten invult en kunt delen met anderen. Maakt ook grafieken en tabellen.