Korte uitleg Ontstaan van diabetes Verschil tussen type 1 en type 2 Gevolgen van diabetes Cijfers Diabetes bij kinderen Wat is Hba1c? Wat is insuline en wat doet het? Het ABC van diabetes Fabels en misverstanden


Korte uitleg
Diabetes mellitus of suikerziekte heeft als symptomen verhoogde bloedsuikerwaarden. Bij diabetes mellitus type 1 maken de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier geen insuline meer en is het lichaam geheel afhankelijk van insuline van buitenaf (insulinepen of pomp). Bij type 2 is er een ongevoeligheid voor insuline en moet de alvleesklier extra insuline aanmaken. Als de alvleesklier de vraag niet meer aankan, ontstaan er verhoogde bloedsuikerwaarden.

Lees en kijk verder op:
De pagina Wat is diabetes? op de website van het Diabetes Fonds. 
De pagina Over diabetes op de website van het Diabetes Fonds. 
De pagina Behandeling van diabetes op de website van het Diabetes Fonds. 


Ontstaan van diabetes
Diabetes mellitus type 1 diabetes is een auto-immuunziekte waarbij de eilandjes van Langerhans uit de alvleesklier aangevallen en vernietigd worden. Waarom dit gebeurt is onbekend. Naast type 1 diabetes bestaat type 2 diabetes en ook monogenetische vormen van diabetes (erfelijke vormen zoals MODY’s en neonatale diabetes).

Lees meer over de oorzaken van diabetes op:
De pagina Diabetes type 1 van de Diabetesvereniging Nederland.
De pagina Diabetes type 2 van de Diabetesvereniging Nederland.


Verschil tussen type 1 en type 2
Diabetes kent twee vormen: type 1 en type 2.

Meer informatie is te vinden op:
De pagina Diabetes type 1 op de website van het Diabetes Fonds. 
De pagina Diabetes type 2 op de website van het Diabetes Fonds.
De pagina Verschil tussen diabetes type 1 en 2 op de website van het Diabetes Fonds.


Gevolgen van diabetes
Diabetes kan (op termijn) gevolgen hebben in het hele lichaam. Dit wordt veroorzaakt door hoge bloedsuikers die na verloop van tijd de bloedvaten en zenuwen beschadigen. Er komen wel steeds betere behandelingen voor complicaties, mede dankzij onderzoek dat het Diabetes Fonds al ruim dertig jaar mogelijk maakt. Op de pagina Complicaties van diabetes van hun website lees je meer.

Diabetes & schildklier
Te trage schildklierwerking:congenitale hypothyreoïdie.
Te snelle schildklierwerking:hyperthyreoïdie.
Het artikel Heb ik door mijn diabetes meer kans op hypothyreoïdie? biedt tevens informatie.

Diabetes & coeliakie
Kijk voor meer informatie over coeliakie op de website van Cyberpoli. Hier is ook info te vinden over de combinatie diabetes en coeliakie.
Op de pagina Relatie diabetes type 1 en coeliakie aangetoond van de Diabetesvereniging Nederland worden 9 tips genoemd voor mensen met diabetes en (het vermoeden van) coeliakie.
Heb je coeliakie? Dan is de Nederlandse Coeliakie Vereniging een aanrader.


Cijfers
Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben diabetes mellitus. Daarvan weten echter 200.000 mensen niet dat zij diabetes hebben. 900.000 mensen hebben diabetes type 2. Bij 100.000 mensen komt diabetes type 1 of een ander type voor. Er zijn circa 7.000 kinderen met diabetes.

Meer cijfers zijn te vinden op:
De pagina Diabetes in cijfers van het Diabetes Fonds. 
De Factsheet Diabetes van Zorgprisma Publiek.


Diabetes bij kinderen
Als kinderen diabetes hebben, hebben ze meestal diabetes type 1. Het lichaam maakt zelf geen insuline meer aan. Het kind moet dan dus insuline spuiten. Vijf procent heeft een andere vorm zoals type 2 of een monogenetische vorm van diabetes (erfelijke vorm zoals MODY of een vorm die in het eerste half jaar van het leven ontstaat (neonatale diabetes)), er bestaat ook syndroom. Zie voor meer informatie de Engelse website Diabetes Genes.  

En lees verder op de pagina Welke soorten diabetes zijn er? van de Cyberpoli en Diabetes van de SugarKidsClub.


Wat is Hba1c?
Het HbA1c is een gemiddelde waarde van de bloedglucosespiegel over de afgelopen 2 à 3 maanden. Belangrijk is dat het een gemiddelde betreft, je kunt dus een goed gemiddelde hebben maar niet goed ingesteld zijn (denk aan veel lage glucosewaarden in de nacht en hoge waarden overdag. Dit geeft weliswaar een goed gemiddelde maar is niet wenselijk). Ook belangrijk om te weten is dat de instelling van de laatste week meer invloed heeft op het hba1c dan die van 2 maanden geleden. Zie voor meer informatie onder andere de pagina Hba1c van de Diabetesvereniging Nederland. 


Wat is insuline en wat doet het ?
Insuline is een hormoon. Hormonen zijn stofjes die de allerlei processen in het lichaam regelen. Insuline regelt onder andere de glucose-stofwisseling. De naam insuline komt van het Latijnse woord voor eiland (insula). Insuline wordt immers gemaakt in de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier. Glucose is een belangrijke brandstof het levert energie voor het lichaam en vooral voor de hersenen. Glucose is afkomstig uit de koolhyraten in de voeding zoals brood rijst enz. Glucose wordt uit de darm opgenomen in het bloed, en wordt dan bloedglucose of kortweg glucose genoemd. Na een maaltijd stijgt de bloedglucose, en dat stimuleert bij gezonde mensen de afgifte van insuline. Insuline zorgt er voor dat glucose wordt vervoerd naar de cellen. En de cellen kunnen alleen open gaan als er voldoende insuline is. De glucose is de brandstof voor de cellen. Glucose die niet direct nodig is wordt opgeslagen in lever, vet en spieren en kan later alsnog worden gebruikt. Bij te weinig insuline, of als de cellen ongevoelig zijn voor insuline, kan glucose de cel niet goed in, waardoor de bloedglucose stijgt. Zo ontstaat diabetes.

Op de pagina Functie van insuline van Optimale Gezondheid staat meer informatie over de functie en de werking van insuline. 


Het ABC van diabetes
Kijk hier in het Woordenboek diabetes van het Diabetes Fonds.


Fabels en misverstanden
Er zijn veel vragen en misverstanden over diabetes. Belangrijkste misverstand: door veel suiker eten krijg je diabetes mellitus type 1 (niet waar), type 1 is erfelijk (niet waar), type 2 is niet erfelijk (niet waar). En als je diabetes hebt mag je geen suiker (niet waar).

Lees erover op de pagina Fabels en misverstanden over diabetes van het Diabetes Fonds. 
De pagina Is diabetes erfelijk? van Cyberpoli en Hoe erfelijk is diabetes type 1? van het Diabetes Fonds bieden info over erfelijkheid.